NASUŠNI KREDIT-PUT KROZ TRNJE I ANOMALIJE

Neretko ćete čuti da naši ljudi nisu dovoljno preduzetnički nastrojeni. Drugim rečima, nemaju volje, želje, htenja a ni znanja, da se upuste u nemirne preduzetničke vode. Gotovo svakog dana " eksperti" koji decenijama muzu državnu kravu(sa obe ruke), i plove udobnim teorijskim meandrima savetuju mlade i stare da se skinu sa državne grbače i zaplove tržišnim brzacima. Oni u svemu vide "tržišnu šansu" te se gotovo svakog dana može pročitati mnoštvo uopštenih " saveta" šta sve ima prođu- od pogrebnih usluga, preko zasada borovnica, lešnika, plastenika do  dizajna i izrade softvera.

U praksi, naravno stvari stoje malo drugačije. Pre mesec dana dolazio mi je čovek koji je planirao da zasadi nekoliko hektara borovnica, ali jednostavno u krugu od 100 kilometara gde živi i radi, a gde bi voleo i poljoprivredno da privređuje nije mogao da nađe čiste parcele. Drugim rečima, nailazio je na posede koji se vode na pradedove ili gde se jedna lica nalaze u knjigama, a druga obrađuju zemlju. Ovo nije priča o nefinansijskih preprekama u biznisu, jer njih ima milion, i može se o tome napisati ozbiljna studija.

Ovo je priča o finansijskim preprekama tj o finansiranju samog biznisa. Ma šta Vam " eksperti" pričali da je dovoljna dobra ideja, moram odmah da Vas razočaram jer će Vam retko ko na bazi ideje dati neki novac. Banke koje bi po definiciji trebale da se bave davanjem kredita privredi, bez zaloge Vas neće ni pogledati. Vaš start up može biti ozbiljan, može biti genijalan, može imati sve izglede da uspe, može uz Vas da bude vrhunska ideja, vrhunski tim, zdrava logika, CV -Bila Gejtsa ali ako nemate obezbeđenje nećete dobiti ništa. Naravno, kad otvarate žiro račun u banci to Vam niko neće reći.

Iskreno govoreći i druge vrste institucija koje se indirektno bave kreditiranjem neće Vas pogledati bez zaloge. No, ako ste ovaj problem prevazišli pa ste iz sopstvenih sredstava rešili da finansirate plovidbu na tržišnoj jedrilici, ili Vam je nešto "posudio" neki od neinstitucionalnih investitora, prve probleme ćete imati kad Vam to ne bude dovoljno.(polazimo od pretpostavke da uredno vraćate dugove).

Ukoliko ste paušalac banka Vam neće dati kredit, jer Vi ne vodite poslovne knjige pa ne postoji evidencija o Vašim prihodima i rashodima. Ukoliko ste privredno društvo bez dva predata godišnja finansijska izveštaja neće razgovarati sa Vama. I onda kad predate dva godišnja finansijska izveštaja, i pomislite da ste sada progledali krećete sa apliciranjem za kredit.

Ukoliko imate u nekoj godini iskazan gubitak bićete odbijeni. Možda imate dobitak ali je on mali, poslovni prihod Vam nije zadovoljavajući, a obaveze prema dobavljačima visoke. Nemate dovoljno sopstvenog kapitala, zašto niste obaveze prema osnivaču pretvorili u kapital?

A da, kao fizičko lice ste pre dve godine bili u docnji, i to se vidi u kreditnom birou. Marža sa kojom prodajete robu Vam je mala. Nemate dovoljno fiksnih sredstava. A da, šta se dešava sa zalogom, šta imate da stavite pod zalogu? Ništa.

Očigledno je da Vam računovođa nije dobar zašto je ovo knjižio ovde, zašto nije stavio tamo. I tako ukrug.

Dok traje ovo nasušno traganje Vi ste otvorili žiro račune kod više banaka, bankarske provizije su sve veće i veće, tržište Vas pritiska sve jače i jače, a Vaša potraga za sredstvima je u stvari potraga za dobrim obezbeđenjem.

Nasušno traganje ide kroz trnje, a prolazak kroz vrzinu predstavlja lakmus papir gde ogrebani idu dalje a oni koji iskrvare tu i ostaju.

Finansiranje samog biznisa svakako ostaje glavna prepreka za pokretanje i za samo održavanje biznisa. Pitanje finansijske kondicije preduzetnika nije dovoljno obrađeno ni teorijski a ni praktično. Nasušna potreba za kreditima svakako će ostati primarno pitanje, a svakom preduzetniku ostaje da pokuša na svaki način da ojača pre svega svoj nagon za preživljavanjem.

Komentari

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Administratori zadržavju pravo da – ukoliko ih procene kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili administratora kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Administratori nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.